Mijn Yoga Pad

“Arise, awake, stop not until your goal is achieved”
(Swami Vivekananda, 1863-1902)

Jacqueline Lueb

Geïnspireerd en aangeraakt door het leven zelf, door diverse opleidingen in Oost en West, door ontmoetingen met leermeesters groot en klein, volg ik mijn weg. Enthousiast, leergierig en aandachtig. Yoga is geen doel meer maar een manier van leven geworden.

1995 – 2001 Verenigde Staten

Ik kwam met Yoga in aanraking bij de Houston Iyengar Yoga Studio, te Texas, USA. Eigenaresse en hoofddocente Constance Braden heeft mij van het begin af aan gestimuleerd om niet alleen Yoga te beoefenen maar daarnaast ook vrij snel les te gaan geven (www.houstoniyengaryoga.com).
Naast wekelijkse lessen heb ik verschillende weekend trainingen en workshops gevolgd bij senior Iyengar teachers, waaronder George Purvis, Mary Dunn, Manouso Manos, en Dean Lerner. De ervaring met Iyengar Yoga heeft een stevig en veilig fundament gelegd voor mijn Yoga pad. Iyengar yoga kenmerkt zich door precisie, heeft veel oog voor detail en stelt eenieder in staat op zijn of haar manier yoga te beoefenen.

Kinderyoga

Naast het lesgeven aan volwassenen, ben ik in de VS ook begonnen met het lesgeven aan kinderen, kinderen van allerlei leeftijden en kinderen met handicaps. Ik heb de volgende opleidingen gevolgd en succesvol met een diploma afgerond:

2002 – 2008 Europa

Terug in Nederland heb ik mijn Iyengar scholing voortgezet bij Faeq Biria te Parijs (www.sfbiria.com). Als gevolg van de internationale verhuizing en het moeder worden van een dochter ontstaat er een behoefte aan een mildere vorm van Yoga. Al snel ontdek ik Anusara Yoga, ontwikkeld door John Friend (ex Iyengar teacher aan oa. De Houston Iyengar Yoga studio) Anusara staat voor’ Het volgen van je Hart.’ Naast een duidelijke basis met oplijnings principes vanuit de biomechanica besteedt deze vorm van yoga veel aandacht aan het omarmen van het Leven met al zijn facetten (www.anusarayoga.com).
Anusara Yoga heeft mij als mens zeker milder gemaakt en het stimuleert mij nog steeds om mijn hart te volgen.

Ik heb in deze periode de volgende trainingen gevolgd en activiteiten ontplooid:

  • Anusara Immersion met Bridget Woods Kramer (www.bridgetwoodskramer.com) en Jayendra Hanley (www.jayendrahanley.com) in Parijs.
  • Introductie Anusara Immersion in Nederland (co-initiatief neemster)
  • Anusara Immersion met Jayendra Hanley in Amersfoort.

2008 – 2011 Singapore

Begin 2008 vertrek ik met man en kinderen naar Azië. Daar zijn we bijna drie jaar woonachtig in Singapore. Wederom brengt deze verhuizing een verandering teweeg in mijn Yoga pad.
Na een Anusara Teacher Training in Japan met John Friend, kom ik in aanraking met de meer Aziatische manieren van Yoga beoefenen en/of onderwijzen. Het viel mij op dat in vergelijking met het Westen, waar meer de fysieke kant van Yoga benadrukt werd, er in het Oosten evenredig aandacht geschonken wordt aan het fysieke, het mentale, het energetische en het spirituele lichaam. En al vrij snel ervaar ik de positieve en krachtige uitwerking van deze complete manier van Yoga beoefenen.

Lesimpressie

Geraakt en geinspireerd door deze nieuwe en positieve ervaring volg ik een
tweetal opleidingen:

  • Yoga Teacher Training Course aan de Vivekananda School of Yoga (VYASA) door Manoj Thakur (www.vyasasingapore.com)
  • Yoga Therapy Certification Course (gecertificeerd Yoga therapeut) bij Vyasa Singapore in nauwe samenwerking met de YogaUniversity, Bangalore te India (www.vyasa.org)

Jacqueline Lueb en haar yoga leermeesters

Na deze ervaring en verblijf aan de Yogauniversiteit te Bangalore dat in Landen als India reeds veel wetenschappelijke kennis van Yoga aanwezig is. Met mijn achtergrond als oud verpleegkundige raak ik geboeid door de vele therapeutische effecten van Yoga.
Naast de opleidingen die ik in Azie heb gevolgd, werk ik als Yogadocent bij Yoga Studio’ Om Shiva’ (www.omshiva.com). Tevens doe ik werkervaring op als Yogatherapeut zowel met kinderen als met volwassenen.

2012 – 2013 Europa

Swami Satyananda Sara SwatiTerug in Nederland vind ik een goede aansluiting, een mooie verbinding tussen oost en West, door het deelnemen aan de “Satyananda Teacher Training Course” gegeven door Swami Vedanta Saraswati (www.vedantananda.com). Dit is een unieke kans om voor het eerst in Nederland een dergelijke opleiding van de ‘Bihar School of Yoga’ te volgen
(www.biharyoga.net). De Bihar school of Yoga (Munger, India) onderscheidt zich oa. door het wetenschappelijk onderzoek en het schrijven en publiceren van zeer uitgebreide en professionele litteratuur van Yoga.
Identiek aan de inhoud van de litteratuur wordt in de Satyananda Teacher Training Course uitgebreid aandacht besteed aan alle aspecten van yoga. Kriyas (reinigingen), Asanas (houdingen), Pranayamas (ademhalingsoefeningen) Meditaties en ontspanningstechnieken, zoals de Yoga Nidra.
Alle onderdelen van Yoga worden met precisie en aandacht onderwezen. Deze vorm van Yoga wordt dan ook wel de Mindfulness onder de Yoga genoemd. Deze aandacht en precisie is ook terug te vinden in de lessen zoals ik ze nu onderwijs.

In elke les maak je kennis met het zingen van mantra’s, het uitvoeren van houdingen, met aandacht ademen en je laten ontspannen met een Yoga Nidra (meditatieve diepe ontspanning).
Vanuit het diepst van mijn hart, ben ik zeer dankbaar voor de mogelijkheden die mij geboden werden, de ontmoetingen met de leermeesters op mijn pad en de rijke ervaringen in zoveel verschillende werelddelen en culturen.
Mijn ouders, die mijn eerste leermeesters waren, ben ik zeer erkentelijk voor het leven en de liefde die ze mij geschonken hebben. Mijn man en kinderen, familie en vrienden, dank ik voor de zo essentiele lessen van het Leven die ze me steeds aanbieden.

Zen Boeddhist Thich Nhat Hanh
Ik buig diep naar mijn spiritueel leermeester, Zen Boeddhist Thich Nhat Hanh. De ontmoetingen met hem en zijn monikken en zusters maken me steeds weer bewust hoe kostbaar het leven is. Ik bewonder zijn werkelijk unieke gave om mensen wereldwijd wakker te schudden, bewust te maken, meer begripvol te laten zijn ontwikkelen en zo een bijdrage te leveren aan vrede in jezelf en in uiteindelijk vrede op aarde. Voor mij is hij de Master of Mindfulness.

En ‘last but certainly not least’, ben ik blij met al mijn deelnemers aan de lessen. Ik dank voor het vertrouwen dat ze in me stellen. En zoals B.K.S. Iyengar dat zo mooi formuleert; ‘A teacher remains always a student” Het is dan ook mijn diepste wens, dat ik in staat zal blijven om enthousiast en met aandacht mijn kennis en ervaring te delen met degenen die op mijn pad komen.

Namaste!

“Our true home is in the now, to live in the present moment is a miracle” (Thich Nhat Hanh)